Sunday, February 5, 2017

Virkade handledsvärmare dekorerade med korsstygnDessa mysiga handledsvärmarna är superenkla att virka. Det är bara fasta maskor virkade fram och tillbaka i rader. För att göra dem lite mer speciella så har jag dekorerat dem med korsstygn.


Dekorationen med korsstygn gör att handledsvärmarna går att variera i oändlighet, trots det enkla virkade grundmönstret. Perfekt :)Jag lägger mycket tid och arbete på mina mönster. Om du använder mitt mönster och delar bilder på ditt hantverk på sociala medier så uppskattar jag om du delar en länk till min blogg eller taggar dina bilder med  #intheyarngarden. Det gör det lättare för mig att se vad du har skapat, vilket jag tycker är väldigt roligt att se :)


OBS! Inlägget innehåller annonslänkar.


MATERIAL


Garn: Alpacka Solo (100 % alpacka)
Jag har använt 1 helt nystan (färg 29121) till den virkade delen.
Till korsstygnen går det åt ytterst lite garn (färg 29101, 29119).

Virknål: 3,0 mm
Sax och nål att sy korsstygn och fästa trådar med.

Alpacka Solo kan du köpa här på skapamer.se .


FÖRKORTNINGAR


m - maska
lm - luftmaska
sm - smygmaska
fm - fast maskaSTORLEK


Beskrivningen nedan utgår från storleken på mina händer som är ganska små. Men storleken på handledsvärmarna går lätt att justera. Mät på din handled om luftmaskkedjan du börjar med är lagom lång.

Lägg till eller ta bort luftmaskor om det behövs. Du lägger sen till/tar bort lika många fasta maskor på varje varv som du lade till/tog bort luftmaskor på luftmaskkedjan. Eventuellt kan du behöva göra några fler eller färre varv för att handledsvärmaren ska bli lagom stor för att nå runt handen.
BESKRIVNING


Börja med att virka en kedja med 51 lm. Tänk på att virka luftmaskkedjan lite lösare än vanligt så att kanten inte drar ihop sig sen.

Varv 1:
Börja i 2:a lm från nålen. Virka 1 fm i varje lm (= 50fm), vänd.

Varv 2 - 56:
Virka 1 lm. Virka 1 fm i varje fm (= 50 fm), vänd.
Testa att vika din virkning runt handen för att se om arbetet är tillräckligt stort för att nå runt din hand. Lägg till några varv om den känns för liten.

Ta av garnet, dra igenom och fäst lösa trådar.

Du har nu en virkad rektangel. Innan rektangeln virkas ihop till en handledsvärmare så dekoreras utsidan med korsstygn.


Dekoration med korsstygn

När man virkar fasta maskor så bildas ett rutmönster som det går alldeles utmärkt att brodera korsstygn på. Det kan vara lite trixigt att hitta rätt till en början men övning ger färdighet ;)

Jag har använt mig av mönstret nedan för att göra en dekorativ rand längst ner runt handledsvärmaren. Börja några rader in i ena hörnet och brodera korstygnen fram och tillbaka, en färg i taget.


Virka samman

Vik din rektangel på mitten med den aviga sidan utåt. Märk ut hål för tummen på den långa sidan innan du börjar virka ihop kanterna. Mitt tumhål är 12 maskor brett.Virka samman sidorna med fasta maskor (då blir sömmen inte lika stel som om man använder smygmaskor) genom maskorna på båda kanterna. När du kommer till öppningen för tummen så virkar du bara längs med ena kanten. Virka sen samman sista delen genom maskorna på båda kanterna.

Ta av garnet, dra igenom och fäst lösa trådar! Handledsvärmaren är färdig! Nu behövs det bara virkas en till :)


Om du har frågor eller hittar några fel i mönstret så säg gärna till!

De är väldigt roligt att se era färdiga arbeten så tagga gärna bilder med #intheyarngarden om du delar ditt arbete på sociala medier  :)

Virka lugnt!
© Copyright In the Yarn Garden 2017. All rights reserved. 

Any redistribution or reproduction of part or all of the contents in any form is prohibited without permission from In the Yarn Garden.
You are though very welcome to link to this site. 
You can sell items made from this pattern, please credit In the Yarn Garden as designer.

No comments :

Post a Comment